Gergedan: var mi hatirlayan?

Cincinnati'deki hayvanat bahcesinde gezerken Doug bana Rhinosaurus'un (aslinda Rhinoceros diye yaziliyormus, ve ben kelimeyi yazmasini bile bilmiyorum o kadar cahilim) Turkcesini sordu. Hayvancigi hicbir seye benzetemedim, daha once oyle bir yaratik gordugumu de hatirlamadim, ve dedim ki, 'bizde boyle bir hayvan yok, biz buna isim koymadik o yuzden'. Sonra baliklara bakilan yerde soluklanirken bir sozluge danisayim dedim, bir de ne goreyim, bizim bildigimiz (daha dogrusu bir zamanlar lafi gecmis olan, ama kafamda tam da bir imgesi bulunmayan) gergedan Amerikalilarin rhino'su degil miymis? Kucuk bir saskinlik gecirdim. Bize butun hayvanlar ogretildi mi? Cocuklar hayvanat bahcesine goturuluyor mu? Gulhane Parki'ndaki yasli aslanlarin yerine yenileri geldi mi? Bu yasima gelmis ve gergedan'dan habersiz bir Turk olarak, kimi suclayacagimi bilemiyorum.

Comments

Can said…
Ya Pelin, hadi hayvanat bahcesinde yoktu... peki hic mi Tarzan seyretmedin cocukken? ya da Ten Ten Afrika'da okumadin mi? veyahut Fransiz korku filmi -ki cizgi film olarak dizayn edilmis- Clementine'i de mi takip etmezdin? ulken sana bu imkanlari tanimisti, sen kabul etmemissin... misal, ben gergedan konusunda oldukca donanimliyim; dunya gozuyle ancak San Diego'da gordum ama tek boynuzlu veya iki boynuzlu olduklarini bile biliyordum onceden! Iyi gunler.
Pel said…
Aslinda gergedan biraz isin sakasi. San Diego'daki hayvanat bahcesine gittiysen buradaki cocuklarin nasil bir bilincle yetistigini gormussundur hayvanlar ve doga konusunda. Ulkemin tanidigi imkanlardan hala oldukca supheliyim...
Clementine'e gelince, galiba etrafimda sevenler vardi ama her cizgi filmin amenna oldugu cocukluk doneminde bile creepy gelebilmisti o cizgi film, ne yazik ki beni ekran karsisinda tutamadi.

Popular posts from this blog

Liddy's Nursery

Celebration of Life

New blog